Web sitenizin doğru şekilde tanımlanması için Google tarafından önerilen etiketleri kullanmalısınız. Eğer Google’a kendinizi doğru tanıtırsanız, Google da sizi doğru lokasyonlarda ve anahtar kelimelerde daha üst sıralalarda listeleyebilir. Bu konuda kullanabileceğiniz en önemli etiketlerden bir tanesi de hreflang etiketi.
Hreflang etiketi, 2011 yılında Google tarafından duyurulmuştur. Bu etiket doğru dil ve bölgelerde arama motorunda listelenmenizi sağlar. İçeriklerinizin değişmeden farklı dil ve bölgelerde de ziyaretçi almasını bu şekilde sağlayabilirsiniz. Hreflang ile bulunduğunuz sektörlerde ekstra çaba harcamadan farklı bölgelerde de ziyaretçi kazanabilirsiniz. Örneğin Türkçe içerikli bir sayfanız var ve siz buna ek olarak ingilizce sürümü de vermek istiyorsunuz. bulunduğu bölge bakımından ingilizce dilini kullanan bölgelerde direk ingilizce sayfanızın görüntülenmesi için hreflang etiketi kullanmanız gerekir.
Birden fazla şekilde kullanılan bu etiketin en yaygın kullanılan türü sayfanın <head> kısmına eklenmesidir. Bunun dışında 2 farklı şekilde daha dil tanımlaması yapabilirsiniz.
Örnek kullanım şekli;
Siteniz: https://www.example.com/
Sitenizin ingilizce sürümü: https://en.example.com/
Bu iki sayfa için hreflang etiketi oluşturmak istiyorsanız bunu 3 şekilde yapabilirsiniz
https://www.example.com/ sayfasının <head> alanına gelerek ingilizce sürümünüzü hreflang etiketi ile yazmalısınız
<link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”https://en.example.com/” />
Kullanım şekli aşağıda belirtildiği gibidir. Eğer birden fazla Hreflang etiketi kullanmak istiyorsanız aralarına virgül koyarak kullanabilirsiniz.
Link: <http://en.example.com/>; rel=”alternate”; hreflang=”en”
<url>
<loc>https://en.example.com/</loc>
<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”https://www.example.com/” />
<url>
Bu 3 yöntemden size uygun olanı seçerek farklı bölgelerde doğru trafikler alabilirsiniz. Hreflang etiketinin bir sınırı yoktur. kaç farklı dilde hizmet verebiliyorsanız onları tanımlayabilirsiniz.
Her dil için sayfa hazırlamamış olabilirsiniz. Farklı diller içinde bir default dil belirlemeniz gerekir ki bu da içeriğin dili olmalıdır. x-default aynı zamanda sayfanızın, özellikle her hangi bir dili hedeflemediğini gösterir
Kullanım şekli;
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”x-default” />
Türkçe siteniz için verdiğiniz bu etiketi ingilizce siteniz için de yapmalısınız. Her yeni dil sürümünde bu etiketleri güncelleyerek sayfanın kendi dili dahil olmak üzere tüm diller için etiket kullanmalısınız. Sadece farklı dil değil aynı zamanda bölgelerin kullandığı diller için aksan farklılıkları varsa ve bunun için de çalışmalar yapıyorsanız etiketlerinizle bu özelliği de sağlayabilirsiniz.
Hreflang etiketi tek bir sayfa için yapılmaz. Dilin farklı olduğu iki sayfa arasında karşılıklı olarak iki linkide kullanmalısınız. eğer kullanmıyorsanız Google bunu farklı yorumlayabilir ve hatalara neden olur.
Bir diğere ise genellikle hatalı dil kodu kullanımından yapılır. istediğiniz dilin doğru URL kodlamasını yapmazsanız, etiket hata verecektir. doğru kodlama dil kodlama standardı ISO 639-1 ve bölge standartları ISO 3166-1 Alpha 2’dir
Bu etiket sıralamalarınızda doğrudan bir etki göstermez fakat, arama motoru sayfalarında daha doğru ve daha geniş kitlelere hitap etmenize yardımcı olur. Sadece bir etiket kullanarak veya ufak gelişmeler hemen üst sıralara çıkmayı beklemeyin. Bu çalışmaları ne kadar düzenli ve doğru yaparsanız trafiklerinizde o kadar artışlar yaşayabilirsiniz.
Bu zamana kadar kullandığınız hreflang etiketlerini ve hatalarını Serach Console üzerinden görebilirsiniz. Eklemelerinizi ve düzenlemelerinizi console üzerinden yapabilirsiniz.
Search console‘a girdirdekten sonra, Arama trafiği alanında uluslararası hedefleme bölümüne girilir. Eklediğiniz hreflang etiketlerinizi buradan görebilir aynı zamanda hedeflenen ülke seçimini de yapabilirsiniz.
Kaynaklar: